Ако имате нужда от помощ свържете се с нас чрез Skype офис София

Ако имате нужда от помощ свържете се с нас чрез Skype офис Варна
Новини
Накъде тръгнаха цените на жилищата
31.03.2017
Средно с 2%-3% е поскъпването в повечето софийски квартали. Най-голямо е в квартал Борово – 9%, от 916 EUR/кв.м. през януари към края на март цената вече е 1005 EUR/кв.м. Със 7% по-скъпо се продават имотите в Младост 3 и Подуяне. Причината в първия квартал за подобен ръст е комбинацията наличие на метро и Бизнес парк София, както и фактът, че повечето хора решили да се преместят от по-големите градове на България в София се насочват именно към квартал Младост като опция за наем или покупка на жилище. Подуяне граничи с центъра на София и има доста удобна транспортна връзка, което го прави привлекателен за покупка на жилище било то с инвестиционна цел или за лично ползване, обясняват специалисти.
Поскъпване от 6% при жилищата за първите три месеца има в Младост 4, Бъкстон, Изток, Дружба и Надежда.
Цените на този тип имоти бележат минимална промяна в по-отдалечените квартали със средни цени от 650-800 EUR/кв.м. и които разполагат с метро, като Надежда и Обеля. В Белите брези, които граничат с бул. „България” и Павлово, в близост до бул. „Цар Борис III” също почти нямат промяна в цената на квадратен метър от началото на 2017-а и търговията върви съответно по 948 EUR и 790 EUR на квадратен метър.Публикувано във факти.бг: Едва седем са кварталите, в които се наблюдава поевтиняване в цената на жилищната площ. На първо място с 4% спад е центъра на Люлин. От 668 EUR/кв.м. цената е паднала на 647 EUR/кв.м. С 2% средно по-евтино могат да се купят имоти в Красна поляна, Полигона, Стрелбище, Люлин 3 и Красно село.
2016 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца. Повече сделки с доходоносни активи и малко повече интерес от чуждестранни инвеститори. Това са две
17.01.2017
Цялостното усещане за възход този път се подклажда не само от пазара на парцели и офиси, а и от останалите сегменти, в които се реализираха ключови сделки. Така местни играчи разшириха портфейлите си от активи, а някои чужди инвеститори затвърдиха присъствието си в страната.
Силните позиции на България сред аутсорсинг индустрията в глобален мащаб продължават да тласкат инвестиционната активност (строителство и сделки с работещи активи) на пазара на офиси, където дисбалансът между търсене и предлагане още не е преодолян. Донякъде това дава тласък и на новото жилищно строителство.
Това затвърждава позицията на парцелите за строителство на офиси и жилищни сгради като един от най-желаните активи от инвеститорите с оглед и на добрите перспективи пред пазара. През 2016 г. обаче силно представяне постигнаха още хотелиерския и търговския сегмент от пазара заради силната година в туризма и възстановяването на икономиката и потреблението.
Имотите, които носят доход – най-предпочитани от инвеститорите
За цялата 2016 г. се очаква обемът на инвестициите да достигне 250-270 млн.евро, според оценките на консултантската компания Forton, партньор на Cushman&Wakefield. Около две трети от тях са с доходоносни активи, докато през 2014 и 2015 г. преобладаваха земята и подценените имоти.
Като се изключат сделките със земя, активите, придобити от крайни ползватели, както и проблемните активи, обемът на сделките е над 100 млн.евро, посочват от MBL|CBRE.
Сред ключовите сделки са тези за Sofia Airport Center, придобит от инвестиционния фонд Revetas Capital, който преди това купи мола при хотел „Хемус“ в София (в момента ребрандиран като Park Center), за Retail Park Plovdiv, придобит от собствениците на веригата HomeMax, за Mall Plovdiv, който стана 100% собственост на ирландския фонд Avestus Capital Partners.
Още по-големи сделки обаче се очакват през следващата година – с активи над 50 млн. евро и с големи инвестиционни фондове, които все повече настъпват в региона на Югоизточна Европа. България е с добри позиции в региона заради добрите макроикономически показатели, макар и политическите сътресения да помрачават перспективите поне в краткосрочен план.
Сериозен интерес към пазара на ваканционни имоти в Банско през последните два месеца вдигна цените на апартаментите в курорта.
20.12.2016
От октомври до момента средната цена на закупените апартаменти нараства до 32 000 евро при стойности от 443 евро на квадратен метър, което е увеличение от над 120 евро на кв. м спрямо третото тримесечие на настоящата година. Това показват данни на агенция Bulgarian Properties за тенденцията при имотите в ски курортите у нас.
40% ръст на продажбите в ски курортите
„Предпочитанията на купувачите в Банско се изместват от едностайни към двустайни и тристайни апартаменти“, обясни изпълнителния директор на агенцията Полина Стойкова. По думите й тази година е изключително активна за имотния пазар в ски курортите с ръст от около 40% на продажбите на годишна база.
„Интересът и покупките на имоти в зимните курорти тепърва ще се засилва със старта на активния сезон и като цяло очакванията ни са за един върхов сезон за последните 10 години по отношение на обем продажби и атрактивност на имотите“, казва още тя.
32 000 евро средна цена, търсят двустайни и тристайни
По данни на компанията Боровец продължава да е най-скъпият ски курорт – средната цена за 3-тото тримесечие на база реални сделки е 570 евро/кв. м, а средната покупна цена е 36 800 евро. 100% от покупките на имотите там в момента са от българи, преобладава търсенето на двустайни апартаменти в самия курорт.
„В Пампорово, за разлика от другите два курорта, през 2016 г. наблюдаваме спад в интереса и реализираните продажби. Там имаше оживление през 2015 г., което отслабна през 2016 г.“, коментира Стойкова. По думите й в курорта все още има изгодни оферти на цени между 10 000 и 20 000 евро.
Британците продължават да са най-голямата група чуждестранни купувачи в ски курортите, а по морето не може да се дефинира преобладаваща група.
През тази година има засилване на интереса на купувачи от съседни страни и страни от бившия социалистически блок като Румъния, Сърбия, Чехия, Гърция, Македония, Украйна, Молдова, наред с купувачи от страни от ЕС, а също и САЩ и Канада.
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ свиква извънредно общо събрание на акционерите с искане за овластяването му за покупка и строителство на офис сграда в София
16.12.2016
Тя ще разполага със заведение за хранене, подземен гараж на две нива и помещение за трафопост. Сградата ще има 2 подземни и 7 надземни нива, със застроена площ от 1 093 кв. м, с разгъната застроена площ (РЗП) на и над терена от 7 800 кв. м и обща площ (РЗП и подземни нива) от 12 560 кв. м
Очакваната стойност за придобиване на проекта е 17,5 млн. лв., а очакваният срок за въвеждане в експлоатация е май 2018 г.

От дружеството посочват още, че очакваният годишен оперативен доход от сградата е 2 млн. лв.
„Придобиването на инвестиционен имот, генериращ дългосрочни приходи, ще подобри качеството на портфейла на „ФеърПлей Пропъртис“ и ще окаже положително въздействие върху печалбата на дружеството“, коментира изпълнителният директор доц. д-р Маню Моравенов.
„Икономическата изгода за дружеството ще се изрази в директно увеличение на печалбата за разпределение като дивидент на дружеството с размера на чистия доход от сградата, обяви той.
Очакванията на ръководството на дружеството са, че първата година на отразяване на тази печалба ще бъде 2018 г., като нейният пълен ефект ще се наблюдава през 2019 г. По прогнозни данни оперативната печалба на дружеството от придобиването на проекта ефективно ще се увеличи средно с около 2 млн. лв. на годишна база за периода на
задържане на инвестицията. Дружеството планира да задържи проекта като инвестиционен имот дългосрочно“, заяви още Моравенов.
Основен акционер е „ФеърПлей Интернешънъл” АД с 30,4% дял в капитала, останалите акционери са институционални инвеститори (11 пенсионни, 15 договорни фонда, 1 инвестиционно дружество) и 294 физически лица и юридически лица, и дребни инвеститори.
Акциите на ФеърПлей Пропъртис поскъпват с 10,98% от началото на годината, като ръстът през последните 12 месеца е 5,07%. Пазарната капитализация е 28,14 млн. лв.
България остава сред държавите с умерен ръст на цените на жилищата
15.12.2016
България остава сред държавите с умерен ръст на цените на жилищата от порядъка на 5-6% към края на полугодието на годишна база. Това показват данните на Международния валутен фонд (МВФ), който оценява пазара в страната ни като част от глобалния индекс за цените на имотите.
Унгария е пазарът с най-силен ръст на цените за периода, следвана от Швеция, Нова Зеландия, Малта и Израел. На другия полюс е Бразилия, където е регистриран най-силен спад. Сред най-слабите пазари са още Русия, Хонконг, Украйна и Обединените арабски емирства (Дубай).
Фондът не оценява кредитната експанзия на жилищния пазар в България, както и съотношението между цените на жилищата и доходите и наемите.
Според данните на МВФ Мексико е страната с най-силен ръст на жилищното кредитиране, а Украйна – с най-силен спад.
Най-достъпни са жилищата в Испания, според Фонда, тъй като цените на жилищата са около 75% от годишния доход на домакинствата. Най-недостъпен е пазарът в Нова Зеландия, където цените вече гонят 140% от годишните доходи на домакинствата.
МВФ подчертава, че глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от институцията, се приближава до достигнатия предкризисен максимум. Фондът обаче допълва, че това не е повод за паника, макар и да признава, че ситуацията на глобалния пазар изисква повече бдителност.
Фондът посочва, че за разлика от бума в началото на века в момента ръстът на цените в различните страни изобщо не е синхронизиран. Вътре в отделните държави бумът на пазара също се ограничава до няколко населени места, а в много случаи възходът не се движи и от кредитна експанзия. В някои градове ръстът на цените се определя основно от недостига на предлагане на жилища на пазара, посочва се в доклада на МВФ.
Експертите допълват, че страните в момента са по-активни в използването на макропруденциални политики за омекотяване на бума на пазара на имоти. Международните регулатори също са по-активни в наблюдението на цените на жилищата.
По-задълбочен поглед върху индекса на МВФ разкрива три групи страни. В първата попадат 18 икономики, в които цените на жилищата паднаха значително по време на световната финансова криза и все още се понижават.
Втората група също се състои от 18 икономики, в които жилищните пазари преминават през рязко възстановяване след 2013 г. В третата група попадат 21 икономики, в които спадът на цените по време на кризата не беше толкова сериозен и последва бърз отскок.
МВФ призовава някои страни – например Австралия, Канада и няколко европейски държави, освен макропруденциалните мерки да въведат и мерки за стимулиране на предлагането на жилища. Фондът предупреждава, че заради ръста на цените се увеличава и задлъжнялостта на домакинствата в тези държави, което може да има неблагоприятни последици за финансовата стабилност.
Повишение в цените на имотите в София
06.12.2016
Цените на имотите в София са поскъпнали средно със 100 евро на квадратен метър от началото на годината но октомври. В столицата масово стартират големи обеми ново строителство на фона на постоянно нарастващото търсене. Все по-бързо се взимат и решенията за покупка на жилище заради все още недостатъчното качествено предлагане. Така сделките от началото на годината отчитат ръст с около 10 на сто. Това се отразява и на цените на имотите в столицата - 800 евро за кв.м в началото на годината и 900 евро през третото тримесечие. Данните са представени на дискусията, организирана от сайта Imoti.net като част от проекта Годишни награди на Imoti.net за добри практики в сектора. При новото строителство средните цени варират около 950 - 1000 евро за кв.м, а на вторичния пазар са с около 80 - 100 евро по-ниски. Скъсяват се и сроковете за реализация на имотите, като в някои случаи продажби се осъществяват и за около месец. Засилено търсене, все по-голямо предлагане, ръст на цените и голяма динамика характеризират пазара на жилища в София, обобщиха представители на над 40 агенции на недвижими имоти по време на дискусията.
Все по-малко продавачи са склонни да дават отстъпка от първоначално обявената цена
04.11.2016
До месец се продават само 16% от жилищата, а между 1 и 3 месеца на пазара стоят 18% от имотите.
Някои от посредниците смятат, че продавачите са с по-малко предимства на пазара, защото новоизградените апартаменти са сериозна конкуренция за тях. Други брокери обаче са на противното мнение.
Според тях не малка част от търсенето е насочено към старото строителство. Неговите предимства са, че се купува реална площ, а не се плащат скъпо и прескъпо стълби и други общи части. Феновете на старото строителство изтъкват и факта, че звукоизолацията в немалко от нови кооперации е на по-ниско ниво от тази в соцпанелките.
Все по-малко продавачи са склонни да дават отстъпка от първоначално обявената цена, смятат още столичните брокери. През лятото почти две трети от сделките са били на стойността на офертата. Общо 70% от сделките през третото тримесечие в София са за двустайни (41%) и тристайни (29%) апартаменти.
Гарсониерите имат дял от едва 8%.
В случая трябва да се има на предвид, че не всички продадени двустайни реално са такива, защото в новото строителство те са на практика големи едностайни, където кухнята е навряна в хола. Най-предпочитани сред двустайните са тези с площ в диапазон от 50 до 65 кв. м и среда цена от 900 - 1000 евро на кв. м. Тристайните жилища, реализирани на пазара през това тримесечие са с площ в диапазон от 88 - 100 кв. м и цена от 800 - 950 евро/кв. м.
От началото на годината всяка четвърта покупка е до 50 000 евро, твърдят брокерите. Почти същият е делът и на сделките в диапазона от 50 000 до 70 000 евро и на тези между 70 000 и 100 000. Една пета се пада на покупките на имоти с цени над 100 000. Най-желани от купувачите квартали в столицата освен центърът, са и „Лозенец”, „Банишора”, „Студентски град” и „Гео Милев”.
В периода юли-септември, освен в най-големите градове на страната увеличаване на броя на сделките с недвижими имоти е регистрирано и в по-малки като Казанлък, Сливен, Ботевград, Костинброд. Нараства и интересът към жилищата „на зелено”, което затвърждава твърдението, че няма достатъчно имоти, които да отговарят на търсенето, смятат посредниците.
Следва най-силното тримесечие в продажбите на недвижими имоти
10.10.2016
Данни на Агенцията по вписванията сочат, че за четвъртото тримесечие на изминалата година са сключени рекордните за последните 3 години 68 583 сделки. Това е значително повече от предходните тримесечия на 2015 г., когато покупко-продажбите на имоти в страната бяха съответно 59 259, 58 149 и 44 330. Статистиката е подобна и за 2014 и 2013 г. - съответно 65 133 и 65 279 сделки през последното тримесечие на годината.
Данните за пазара за последните 12 месеца
Жилищата в България са поскъпнали с 4.6% за последните 12 месеца - до юни 2016 г., и с 4.1 на сто за периода 1 януари – 30 юни. Именно повишението от началото на 2016 г. ни отрежда 15-а позиция в света по ръст в цените на имотите. Изменението за второто тримесечие е от 1%, става ясно от доклад на Knight Frank, разглеждащ цените на имотите в 55 държави по света.
Предстои ли имотен бум?
Имотното оживление от 2015 г. продължава и през 2016 г. вече се превръща в истински бум.
Според анализаторите „ниските лихви по депозитите и отличните условия по ипотечните кредити, в комбинация със силния имотен пазар, повишаващи се цени на имотите в големите градове и стабилното търсене на имоти под наем, са стимул за купувачите да инвестират в имоти“. Резултатите от положителното въздействие на тази комбинация от фактори вече са видими - увеличение на обема на продажбите и масово ново строителство в големите градове.
Според данни на голяма агенция за недвижими имоти поредното нарастване на цените в областните градове през второто тримесечие на 2016 г. на годишна база е 3%, като най-големите ръстове са в София, Пловдив и Варна, а най-често отчетеният растеж е в рамките на 5-10%. Най-значимите ръстове са около 15-20% и те са измерени в София и в някои от най-предпочитаните квартали на другите големи градове. Спадове на цените има основно в градовете в Северозападна България, чиито пазари са най-неатрактивни и остават под натиска на слабо търсене.
Цените на жилищата в строеж догонват тези при вече готовите
27.04.2016
Между 15% и 20% бяха по-евтини цените на жилищата преди Акт 16 в края на миналата година. От началото на тази разликата бързо се стопява. За първите два месеца цените на вече готовата продукция се стабилизират, поради факта, че са достигнали равновесна точка. Стойността на квадратен метър жилищна площ „на зелено” обаче се повишава с бързи темпове.
„Ключовият аргумент за по-ниските цени досега беше свързан с калкулирането на риска - по-малката сигурност за купувачите при покупка на апартамент без разрешение за ползване. Но когато инвеститорът е доказан и финансово стабилен, този фактор губи тежестта. В същото време сделката „на зелено“ носи немалко позитиви, които готово жилище не може да предложи“, казва Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life.
Основният плюс при покупка на жилище в строеж е, възможността на клиента да участва в проектирането на вътрешното разпределение на жилището в процес на изграждане. „Купувачите имат изключително различни изисквания по отношение на ефективното разпределение, поради строго индивидуалните си нужди. При нас идват клиенти, които дълго са търсили готов имот, но не са могли да открият отговарящ на изискванията им. Когато станат собственици на ранен етап от изграждане на проекта, те имат опцията да участват в част от проектантските решения. Това е и ключовият мотив да са готови да платят цена, сходна, а понякога и по-висока, от тази на вече готовите жилища с подобни характеристики.“, казва Петров.
През последните месеци в София като че ли пазарът следва повече амбициите на предприемачите, отколкото естествените жилищни нужди на купувачите. „През последното тримесечие на 2015 г. беше отчетен спад в разрешителните за строеж, което предначертава определено затишие и купувачите, които търсят първо жилище с оптимални показатели, го усещат. За да е стабилен сегментът, трябва да бъдат покрити всички профили на купувача, а предлагането да е проекция на търсенето.“, коментира Антоанета Тодорова, търговски директор в компанията.
60 средни работни заплати са нужни за покупка на жилище у нас
15.04.2016
Въпреки ръста в цените на жилищата през 2015 г., достъпността до тях продължи да се повишава, тъй като освен, че паднаха лихвите по кредитите, средната работна заплата също леко се завиши.
През 2013 г., според средната за страната стойност, един имот от 60 кв.м се изплащаше с 65 работни заплати, през 2014 г. бяха необходими 63 заплати, а през 2015 г. – 60.
През настоящата година от бранша прогнозират 10% ръст в цените на имотите, като отбелязват, че в изминалите 12 месеца те вече се покачиха с 10% в София и с 5% във Варна.
Тенденция към покачване наблюдаваме вече две години. Това ясно се усети от купувачите, чието търсене продължи по-дълго от необходимото и те трябваше да направят компромис с покупката си. Имаме случай на купувач с бюджет от 50 000 евро, който повече от година търси малък апартамент в Гоце Делчев. След като месеци наред не можа да вземе решение, цените се повишиха и в рамките на бюджета той трябваше да купи имот в по-малко престижен квартал, сочи пример от работата на Агенция за имоти.
Предпочитанията за столичните квартали стават все по-устойчиви. Фаворит за купувачите на жилища са квартал „Младост“ и центъра. Тенденциите са към засилване на интереса и към източните райони на София – кв. „Изгрев“ и „Изток“, известни още като дипломатически квартали.
Над 1000 евро на квадрат е вече трайната цена в „Яворов“, „Лозенец“, „Иван Вазов“, „Изток“, „Изгрев“ и в центъра.
Престижът на тези райони е устойчив и появата на нови проекти в тях върна интереса на купувачите. От ключово значение са степента на уреденост, транспортните връзки, близостта на паркове и сигурността.
От бранша отчитат и ръст на сделките за тристайни и многостайни имоти за сметка на едностайните и двустайните.
Продължава тенденцията сериозен дял от купувачите да опитват да подобрят жизнения си стандарт и да търсят по-големи по площ имоти. От голямо значение за тях е и доброто разпределение, и качественото изпълнение, посочват брокери. Според тях продължават да растат и сделките на по-високи нива. Нарастват покупките за над 100 000 евро, ръст има и в дела на тези между 50 000 и 100 000 евро.
Същевременно повечето хора вече са добре запознати с условията на пазара и са решителни. Когато намерят желания имот, пристъпват към бърза покупка. Ако през 2014 г. сме регистрирали около 50% покупки, реализирани в рамките на месец, то през 2015 г. техният дял вече е над 60%.
Ръст на сделките с имоти, направени с ипотечен кредит, отчитат от бранша. Те са се увеличили до 51% от всички сделки, при 47% през 2014 г. Най-голямо - със 7%, е покачването на малките заеми, покриващи до 30% от стойността на имота.
Данните на Агенцията по вписванията също сочат значителен ръст в броя на ипотеките. Липсва обаче информация какъв дял от тези кредити на практика представляват рефинансиране”. В тази връзка той прогнозира, че в края на тази година банките ще отпускат ипотеки и при лихви от порядъка на 4%.
От бранша отчитат увеличение на броя на сделките, сключени без отстъпка. През изминалата година те са достигнали 32% от всички. За сравнение година по-рано делът им е бил под една четвърт.
Леко се покачва и процентът на покупките с отстъпки в цената в рамките на 1000 евро. По-сериозните намаления - от 5000 евро нагоре, намаляват като процентно съотношение.
20% от инвестициите са с цел отдаване под наем.
Над 20% от всички сключени през изминалата година сделки с недвижими имоти са направени с идеята те да бъдат отдадени под наем впоследствие. За сравнение година по-рано делът на купените с инвестиционна цел жилища е бил 18 на сто, а през 2013 г. – едва 9%.
Според експертите основен принос за този резултат имат ниските лихви по депозитите в сравнение с доходността от отдаване на имот под наем. През миналата година тя достигаше 4%, докато лихвите по депозити в големите банки се смъкнаха под 1%.
В класацията на онлайн портала themovechannel.com за най-желаните дестинации за покупка на ваканционен имот България падна до 14-о място в списъка. От началото на годината 1% от всички запитвания за втори дом на сайта са били за имоти в България. Миналата година страната ни беше под номер 5 в същата класация.
На първо място по предпочитания са САЩ, следвани от Франция, Испания и Турция.
Най-голям спад в класацията отбелязва Хърватия - с 13 места до 35-а позиция, Германия губи 12 места (№18), а Канада 11 позиции (№19).
1
1 - 10 от 19